VR abc

Virtual Reality (VR) is een van de Extended (of Cross) Reality technieken (XR) waaronder ook Augmented en Mixed Reality vallen. Wat is wat? Hieronder vind je per onderdeel een uitleg met een video.

Virtual reality (VR)

VR is een door de  computer gegenereerde 360 °-omgeving die gebruikers onderdompelt een virtuele wereld waarin ze kunnen bewegen en interacteren terwijl de fysieke wereld letterlijk buiten beeld is door de VR-bril. De techniek is al dertig jaar oud maar de eerste generatie hardware was peperduur en matige software maakte veel gebruikers misselijk. Met de Oculus Rift kwam de VR-bril binnen bereik van consumenten en tegenwoordig kun je met je smartphone in een goedkoop masker de virtuele wereld beleven.

Augmented Reality (AR)

Pokemon Go heeft AR wereldberoemd gemaakt. Virtuele figuurtjes die in de echte wereld rond hobbelen, mits door een smartphone bekeken. AR projecteert informatie op de fysieke realiteit. Het Nederlandse Layar timmerde ruim tien jaar geleden voorzichtig aan de weg met een interface op de smartphone die gebruikers restaurants en winkels toonde in de omgeving. Layar werd nooit een massaproduct evenmin als de op AR gebaseerde Google Glass.

Mixed Reality (MR)

Met de Hololens van Microsoft kwam de term Mixed Reality in zwang. Het verschil met AR is dat de MR de werkelijke omgeving scant en samenvoegt met de 3D-modellen die je zelf toevoegt. Geen AR-laag maar een fusie. Zo kun je bijvoorbeeld om een ‘digitale maquette‘ van een gebouw lopen en van alle kanten bekijken.

360° Video

De 360° Video is een virtuele 3D-voorstelling maar niet interactief. De gebruiker kan wel in het model rondkijken, maar alleen op punten en langs de route die door de maker is aangebracht. Op Funda staan tegenwoordig vaak 360° Video’s van aangeboden huizen.

At your service

Wil je kennismaken of een demo inplannen? Wij staan voor je klaar. Je kunt contact opnemen of direct in onze agenda een afspraak maken voor een demonstratie op onze locatie.